MPSV poslalo do připomínkového řízení Akční plán k přechodu sociálních služeb k péči poskytované na komunitní bázi a k větší individualizaci péče a k podpoře deinstitucionalizace sociálních služeb pro období 2023–2025

12.5.2023

Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do meziresortního připomínkového řízení Akční plán k přechodu sociálních služeb k péči poskytované na komunitní bázi a k větší individualizaci péče a k podpoře deinstitucionalizace sociálních služeb pro období 2023–2025.

 

Předkládaný materiál byl vypracován v souladu s plněním vládního úkolu č. 196/22. Zároveň se jedná o navazující dokument na Národní strategii rozvoje sociálních služeb na období 2016 až 2025 (dále jen NSRSS), a to zejména v kontextu naplnění strategického cíle zajištění přechodu od institucionálního modelu péče o seniory a osoby se zdravotním postižením k podpoře osob v přirozeném prostředí. Tento akční plán je koncipován na tříleté období (2023-2025). Tento Akční plán pro DI se předkládá na základě potřeby pokračovat v prosazování a podpoře inkluze osob znevýhodněných z důvodu věku či zdravotního stavu, tedy zejména seniorů a osob se zdravotním postižením, a na základě potřeby deinstitucionalizace sociálních služeb, a to prostřednictvím konkrétních opatření.


Schválení Akčního plánu Vládou ČR je zároveň nezbytným předpokladem pro splnění tzv. Základní podmínky pro oblast sociálního začleňování na programové období 2021–2027 ze strany Evropské komise. Na plnění této základní podmínky je přímo navázáno proplácení finančních prostředků EU na investiční i neinvestiční projekty v oblasti sociálních služeb z programů v gesci MPSV (OPZ+) a MMR (IROP).

 

Materiály jsou dostupné níže:

Akční plán

Vypořádání připomínek

Pro schůzi vlády

Návrh usnesení

Předkládací zpráva

Průvodní dopis