Nejlepší pracovníci sociálních služeb roku 2023 převzali ocenění za svou práci

28.8.2024

Tak jako každý rok byli na konci ledna 2024 na Novoměstské radnici v Praze vyhlášeni nejlepší pečovatelé a pečovatelky, sociální pracovníci a pracovnice.  Tentokrát si ocenění Národní ceny sociálních služeb – Pečovatel/ka roku 2023 odneslo pět výjimečných žen, a to za svoji empatickou, obětavou a zejména profesionální péči o klienty sociálních služeb. Ocenění za svoji neúnavnou a obětavou práci si však zaslouží každý, kdo pečuje a pomáhá potřebným. Tento ročník, který opět vyhlásila Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a Diakonie ČCE, byl již jedenáctým v pořadí. Byl výjimečný i tím, že záštitu převzala první dáma Eva Pavlová společně s Markétou Pekarovou Adamovou, předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

 

Text: Ing. Petra Cibulková

šéfredaktorka časopisu Sociální služby

 

V minulosti záštitu nad oceněním převzala první dáma Livie Klausová, jsme tak rádi, že v tradici pokračuje nynější první dáma Eva Pavlová. Na jednotlivá ocenění jsou každoročně navrhováni mimořádní, obětaví a zodpovědní pracovníci a pracovnice sociálních služeb. Nominace do Národní ceny zasílali za svoji favoritku či favorita samotní uživatelé služeb, rodiny a přátelé klientů nebo také spolupracovníci nominovaných. Finalisty a vítěze každé z pěti kategorií vybírá každoročně komise složená z odborníků ze sociální oblasti.


V České republice pracuje v sociálních službách přibližně 114 tisíc lidí, již nyní však mnohá zařízení hlásí jejich nedostatek. Jak vyplynulo z dotazníkového šetření APSS ČR, jehož výsledky jsme na stránkách časopisu zveřejnili v prosincovém čísle roku 2023, v sociálních službách chybí třikrát více pracovníků než v roce 2020. Počet osob závislých na péči se dle odhadů APSS ČR navíc v následujících 30 letech zvýší o 300 tisíc. Senioři budou v roce 2050 tvořit téměř třetinu (29 %) z celkové populace. 

 

„Pomáhající profese jsou mimořádně náročným povoláním, které vyžaduje vysoký stupeň odbornosti i velkou dávku citu a empatie. Lidé v nich pracující jsou opravdovými hrdiny našeho času, věnují totiž své srdce a energii druhým. Jejich úsilí je nedocenitelné a zaslouží si naši podporu a uznání,“ komentovala ocenění Hana Sklenářová, ředitelka Diakonie ČCE. S tím souhlasí i prezident APSS ČR Jiří Horecký: „Lidí, kteří pracují v sociálních službách, je potřeba si vážit, děkovat jim a šířit povědomí o jejich nelehké práci a poslání. Jsou zde pro ty, kteří potřebují pomoc a péči, pro ty, kteří s jejich podporou mohou žít kvalitní a důstojný život.“

 

Gratulujeme všem oceněným, děkujeme partnerům za to, že pomáhají s přípravou ankety, a těšíme se na nominace pracovníků do dalšího ročníku Národní ceny sociálních služeb – více informací na: narodni-cena.apsscr.cz. Dlouholetými partnery ocenění jsou společnosti HARTMANN-RICO a společnost IRESOFT.
 

Ocenění Národní ceny sociálních služeb za rok 2023


Kategorie Pracovník v sociálních službách – terénní služby

Drahuše Řezníčková
Oblastní charita Červený Kostelec
 

Alena Andóová
TŘI
 

Marie Běhounková
Centrum sociálních služeb Praha 2
 

Dagmar Hlavatá
Pečovatelská služba Města Dvůr Králové
nad Labem
 

Tomáš Komárek
Ústav sociálních služeb v Praze 4
 

Kategorie Pracovník v sociálních službách – pobytové služby

Petra Baier
Domov pro seniory Chodov
 

Iveta Bubelová
Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec (zařízení: Chráněné bydlení Lomnice nad Lužnicí)
 

Blanka Jarošová
Senior dům Beránek, Úpice
 

Halyna Lalak
Centrum sociálních služeb Praha 2
 

Michal Rybín
Centrum Paraple
 

Jan Tichý
Domov seniorů Rudná
 

Kategorie Sociální pracovník

Božena Kasíková
Židovská obec v Praze

 

Blanka Ježková
Autis Centrum
 

Jana Kurková
Domácí hospic sv. Markéty ve Strakonicích
 

Lucie Sochůrková
Komunitní centrum Říčany
 

Ivona Střelková
Základní škola a Mateřská škola a poskytovatel sociálních služeb, Kaňka
 

Manažer sociálních služeb

Irena Opočenská
Diakonie ČCE - středisko Litoměřice
 

Martina Polanská
Centrum sociálních služeb Praha 2
 

Eva Rosová
TŘI


Cena veřejnosti

Jana Kurková
Domácí hospic sv. Markéty ve Strakonicích