Senioři a studenti tvoří kuchařku, ze spolupráce profitují všichni

07.8.2024

APSS ČR se tématu stravování a nutriční péče věnuje např. v rámci své projektové činnosti, konkrétně prostřednictvím projektu se zkratkou BRIDGE. Jeho cílem je ve spolupráci se seniory, studenty a dobrovolníky vytvořit online kuchařku a uspořádat kulinářské akce, při nichž budou mladí společně se seniory vybrané recepty z kuchařky vařit a ochutnávat. Důležitým vedlejším výsledkem projektu bude posílení digitálních dovedností seniorů a jejich propojení s mladými lidmi, kteří se budou učit respektu k nim. Asociace tedy za tímto účelem navázala spolupráci s Domovem pro seniory Bechyně, kde se úkolu ujala ředitelka Mgr. Martina Smětáková a Mgr. Marie Ondřichová, která má na starosti kulturní a aktivizační činnosti s klienty. Realizace tohoto úkolu proběhla ve čtyřech krocích.

 

Text: Ing. Pavel Jirek, DiS.,
projektový manažer APSS ČR

 

První z nich byl ten, že se klienti bechyňského domova krátce seznámili s myšlenkou projektu a podívali se na jeho webové stránky. Tam mohli vidět recepty, které již formou kuchařky zpracovali partneři z ostatních zemí zapojených do projektu. Dále jim Mgr. Ondřichová ukázala, jak jednoduše si lze prostřednictvím internetu zahrát „slovní fotbal“, podívat se na webové stránky zdravotní pojišťovny anebo jak snadné je objednat si šaty na ples. Tím jsme propojili myšlenku na vznik online kuchařky sestavené z oblíbených receptů s neformální edukací klientů ohledně možností, které nabízí internet. 

 

Setkání studentů a seniorů

V následném kroku se klienti setkali se studenty SUPŠ Bechyně. Studenti se klientů domova ptali na to, jaká mají oblíbená jídla a jaké recepty rádi vařili. Klienti pak studentům diktovali jednotlivé ingredience a samotný postup přípravy. Úkolem studentů bylo zachytit tyto informace a přepsat je do počítače. Při tomto procesu se studenti seznámili s tím, jak senioři vnímají, jak se vyjadřují a poznali specifika důstojné komunikace s nimi. Zároveň se dozvěděli některé vzpomínky z jejich života související s danými jídly. Jedna klientka například vzpomínala, že od doby, kdy na štědrý večer spolkla kost z kapra, nejí ryby. 

 

Senioři se na oplátku seznámili s možnostmi textového editoru v počítači a dohledáváním obrázků na internetu. Studenti zapisovali recepty například na chlupaté knedlíky (bosáky), plněné taštičky (na sladko i na slano), svíčkovou z králíka, pohankovou kaši, hubník, chlebovou polévku či krémovou polévku z rukoly. Pozitivním zjištěním bylo, že pokud si někteří senioři na podrobnosti z receptu nevzpomněli, tak si je byli schopni dohledat za pomoci svého chytrého telefonu. 

 

Vznikne netradiční kuchařka

Třetím krokem v projektu bude samotné vytvoření kuchařky v online podobě, a to bude úkol pro APSS ČR. Kuchařku samozřejmě následně zveřejníme na webových stránkách asociace. Čtvrtou a poslední aktivitou, kterou v Domově pro seniory Bechyně uspořádáme, tak bude společné vaření, během něhož budou studenti a klienti domova vybraná jídla vařit a ochutnávat. 

 

Projekt BRIDGE se v počátcích jevil jako sled poměrně nesourodých aktivit – posilování digitálních dovedností seniorů za pomoci mladých lidí zakončený společným vařením. Díky spolupráci s Domovem pro seniory Bechyně však přinesl smysluplně strávený čas všech zapojených aktérů a samotný výstup v podobě online kuchařky přispěje k zachování kulturního dědictví našich předků.

 

Článek byl otištěn v časopise Sociální služby (č. 6-7/2024). 

Období realizace projektu: 1. 11. 2022 – 31. 12. 2024 Číslo projektu: 2022-1-HU01-KA220-ADU-000087910, webové stránky projektu: https://foodandcare.eu/.

https://www.apsscr.cz/media/blog/image/bridge-kucharka/en-co-funded-by-the-eu-pos.jpg
https://www.apsscr.cz/media/blog/image/bridge-kucharka/2111pngdpilogo-def-1-small.png